Balticconnector-hankkeen meriputken suunnittelusopimus allekirjoitettu

Suomen ja Viron välille rakennettavan Balticconnector-hankkeen meriputkiosuuden suunnittelijoiksi on valittu puolalainen ILF Consulting Engineers Polska Sp. z o.o. (ILF) ja australialainen Subsea Engineering Associates Pty Ltd (SEA). Maanantaina 14.11.2016 allekirjoitettu sopimus koskee meriputkiosuuden kokonaissuunnittelua, hankintaa ja projektinjohtoa (ns. EPCM-sopimus).

Puolalaisella ILF:llä on kokemusta useista energia-alan konsultointi- ja projektinjohtourakoista. Australialainen SEA, joka toimii ILF:n alihankkijana, on puolestaan vaativaan vedenalaiseen suunnitteluun keskittynyt insinööri- ja konsulttiyhtiö. Balticconnector on SEA:lle toinen hanke Itämerellä, se on suunnitellut myös Puolan edustalle rakennettavan Baltic Gas Project -kaasuputken.

”Uskomme, että nyt valituilla toimijoilla on täydet edellytykset saattaa hanke osaltaan menestyksellisesti maaliin. Kun rahoitus- ja investointipäätökset ovat varmistuneet aiemmin syksyllä ja yksi keskeinen yhteistyökumppani on nyt valittu, päästään hankkeessa etenemään suunnitellusti toteutusvaiheeseen”, toteaa Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja Herkko Plit.

Balticconnector yhdistää Viron ja Suomen maakaasuverkot 150 kilometriä pitkällä kaksisuuntaisella yhdysputkella, josta 80 kilometriä tulee kulkemaan meren pohjassa. Hanke mahdollistaa Baltian maiden ja Suomen kaasumarkkinoiden yhdistymisen sekä integroitumisen EU:n yhteisiin energiamarkkinoihin.

Kaasuputken rakennuttamisesta vastaavat suomalainen valtionyhtiö Baltic Connector Oy ja virolainen Elering AS. Investoinnin kokonaishinnaksi on arvioitu 250 miljoonaa euroa, josta EU:n komissio rahoittaa 75 prosenttia. Yhdysputken on määrä valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Herkko Plit, Baltic Connector Oy, puh. 050 462 0788
projektijohtaja Tom Främling, Baltic Connector Oy, puh. 050 326 2918

Tiedote ILF 14.11.2016 (pdf)