Balticconnector-hankkeen meriputkiosuuden putkenlasku alkaa

Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken meriputkiosuuden putkenlasku aloitetaan tänään. Meriputken valmistelevat työt saatiin valmiiksi vuonna 2018, ja merenpohja on nyt valmis putkenlaskua varten.

Kaikki meriputket – yhteensä yli 6 400 – ovat saapuneet Paldiskin satamaan Kreikasta. Putkien yhteispaino on 36 000 tonnia. Meriputken asentava Lorelay-alus saapui Paldiskin satamaan 16.5. ja on jatkanut sieltä matkaansa Inkoon edustalla sijaitsevan Skämmön saaren eteläpuolelle. Putkenlasku alkaa tänään 20.5. ja etenee 2–3 kilometrin päivävauhdilla Viroa kohti.

”Meriputki on Balticconnector-putken keskeinen osa, ja olemme iloisia voidessamme aloittaa putkenlaskun suunnitelmien mukaisesti”, sanoo Tom Främling, Baltic Connector Oy:n projektijohtaja.

Putkenlaskun jälkeinen suojaustyö alkaa kesäkuussa ja toteutetaan rinnakkain putkenlaskun kanssa. Työ valmistuu heinäkuussa, jonka jälkeen meriputkelle tehdään painekoestus. Sen jälkeen putki kuivataan ja liitetään Suomen ja Viron maaputkiin.

”On hienoa huomata, että projektimme etenee aikataulussa. Meriputken liittäminen maaputkiin Suomessa ja Virossa yhdistää kaikki hankkeen työmaat toisiinsa ja merkitsee Suomen ja Viron kaasumarkkinoiden yhdistämistä. Tämän vaiheen valmistuminen varmistaa Balticconnector-putken ja sen myötä Suomen kaasumarkkinoiden avautumisen vuoden 2020 alussa”, sanoo Herkko Plit, Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja.

”Viron kaasunsiirtoverkon hankinnan yhteydessä Elering asetti tavoitteeksi Suomen ja Baltian kaasumarkkinoiden yhdistämisen vuonna 2020, ja tänään voin todeta, että tämä tavoite toteutuu. Kaasuputki tarkoittaa parempaa huoltovarmuutta, tehokkaampia markkinoita ja oletettavasti parempia hintoja kuluttajille”, sanoo Taavi Veskimägi, Elering AS:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.

Maaputkiosuuksien rakennustyöt Suomessa ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Maaputkien hitsaustyöt valmistuvat kesäkuussa ja mekaaninen valmius saavutetaan elokuussa. Myös Inkoon kompressoriaseman rakennustyöt etenevät aikataulussa, ja aseman odotetaan valmistuvan elokuussa. Kaasuputken koekäytöt aloitetaan syyskuussa, ja Suomen maaputkiosuudet ovat valmiina kaupalliseen käyttöön joulukuussa 2019.

Myös Balticconnectorin Viron puoleisen maaputkiosuuden rakentaminen on edennyt aikataulussa. 92 prosenttia hitsaustyöstä ja 90 prosenttia eristystyöstä on tehty, ja 34 kilometriä putkea on jo kaivettu maahan. Paldiskin ja Puiatun kompressoriasemien rakennustyöt on aloitettu. Tämänhetkinen eteneminen mahdollistaa putkilinjan käytön pienennetyllä kapasiteetilla jo vuoden 2020 alussa.

 

Lisätietoja:

Herkko Plit, Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja, puh. +358 50 4620 788
Taavi Veskimägi, Elering AS:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, puh. +372 7151 222
Tom Främling, Baltic Connector Oy:n projektijohtaja, puh. +358 50 326 2918

Balticconnector-projektin meriputkiosuuden asennus alkaa, 20.5.2019