Balticconnector-kaasuputken käyttöönottoa juhlittiin Suomessa ja Virossa

Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken käyttöönottoa juhlistettiin tänään 11. joulukuuta 2019 Suomessa ja Virossa. Helsingissä ja Paldiskissa samanaikaisesti järjestettävien tilaisuuksien välillä oli maiden ja EU:n välisen hyvän yhteistyön hengessä myös reaaliaikainen videoyhteys. Tilaisuuden kunniavieraina olivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Viron tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid, elinkeinoministeri Mika Lintilä sekä Euroopan komission energiapääosaston varapääjohtaja Klaus-Dieter Borchardt.

Balticconnector-hankkeen työt valmistuivat kuukauden etuajassa siten, että putki olisi voitu ottaa käyttöön jo marraskuussa 2019. Balticconnectorin käyttöönoton myötä Suomen kaasumarkkina voidaan avata suunnitellusti 1.1.2020.

Toteutettu kaasuputki mahdollistaa Suomen ja Viron kaasumarkkinoiden yhdistymisen ja integroi maat EU:n yhteisiin energiamarkkinoihin. Putki parantaa kaasun alueellista toimintavarmuutta ja mahdollistaa hajautetun kaasunsaannin sekä mm. nesteytetyn maakaasun (LNG) ja biokaasun käytön.

”Balticconnector-putkiyhteys ja kaasumarkkinoiden avaaminen kilpailulle on ollut kokonaisuudessaan vaativa hanke, joka nyt on toteutettu tehokkaasti ja aikataulussa. EU:n taloudellinen tuki on mahdollistanut kaasuverkkomme fyysisen yhdistämisen Baltiaan ja tuonut lisävaihtoehtoja kaasunhankintaan. Samalla rakennamme naapureidemme kanssa alueellisia kaasumarkkinoita, jotka toimivat esimerkkinä myös muulle Euroopalle”, arvioi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Hankkeen 250 miljoonan euron budjetista 75 % katettiin EU:n Verkkojen Eurooppa -energiasektorin rahoitusvälineen investointituella. Hankkeen kulmakivenä on ollut hyvä yhteistyö Suomen, Viron ja EU:n välillä.

“Balticconnectorin myötä astumme uuteen kaasutoimitusten aikakauteen avatessamme Baltian ja Suomen kaasumarkkinalle uusia kaupankäyntimahdollisuuksia. Tämä on ensimmäinen tärkeä askel ja kun GIPL-kaasuputki Puolan ja Liettuan välille valmistuu vuonna 2021, kaikilla mailla on pääsy EU:n kaasuverkostoon”, sanoo Euroopan komission energiapääosaston varapääjohtaja Klaus-Dieter Borchardt.

Baltic Connector Oy on vastannut hankkeen osuudesta Suomessa. Toteuttamiseen on osallistunut suuri joukko päättäjiä, rakennuttajia, konsultteja ja urakoitsijoita sekä muita sidosryhmiä. Putken merenalainen osuus Viron ja Suomen välillä on 77 kilometriä pitkä. Putki rantautuu Suomen maaperälle Inkoossa, jossa 21 kilometrin mittainen maanalainen putki yhdistyy Suomen siirtoverkkoon. Putken siirtokapasiteetti on 7,2 miljoonaa kuutiometriä vuorokaudessa.

”On hienoa, että pystymme ottamaan käyttöön putken aikataulun mukaisesti. Samalla olemme luoneet pohjan toimivalle kaasumarkkinalle. Haluankin kiittää ammattitaitoista henkilöstöä Suomessa ja Virossa sekä kaikkia urakoitsijoita, jotka saumattomalla yhteistyöllä ovat aikaansaaneet tämän menestyksen”, toteaa Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja Herkko Plit.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja, Herkko Plit, puh. +358 50 4620 788

Balticconnector-kaasuputken käyttöönottojuhla Suomessa ja Virossa 11.12.2019