Balticconnector-kaasuputkihankkeen tukisopimus allekirjoitettiin Brysselissä

Euroopan komissio, Baltic Connector Oy ja virolainen Elering AS allekirjoittivat 21.10.2016 Brysselissä tukisopimuksen EU-rahoituksesta Suomen ja Viron välisen kaasuyhdysputken rakentamiseksi.

Euroopan komissio myönsi elokuussa yhtiöiden Balticconnector-hankkeeseen 187,5 miljoonan euron investointituen Verkkojen Eurooppa (CEF) -energiasektorin rahoitusvälineestä. EU:n osarahoitus kattaa 75 prosenttia kaasuputken 250 miljoonan euron rakentamiskustannuksista.

Allekirjoitustilaisuus järjestettiin Eurooppa-neuvoston kokouksen yhteydessä. Tilaisuudessa olivat läsnä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sekä Suomen ja Viron pääministerit Juha Sipilä ja Taavi Rõivas.

– Tämä hanke ei olisi käynnistynyt ilman EU:n vahvaa tukea. Nyt allekirjoitetun tukipäätöksen myötä voimme siirtyä toden teolla kaasuyhdysputken rakentamisvaiheeseen. Haluan kiittää myös Suomen ja Viron hallituksia ja virolaista yrityskumppaniamme siitä pitkäjänteisestä työstä, jonka ansiosta tämä hanke nyt toteutetaan, toteaa toimitusjohtaja Herkko Plit.

– Tänään otettiin merkittävä askel Suomen kaasumarkkinoiden kehittymisen kannalta. Meillä on nyt tärkeä tehtävä toteuttaa kaasuputkihanke suunnitelmien mukaisesti ja siten auttaa kaasumarkkinoiden avautumista. Olemme lyhyessä ajassa saaneet rekrytoitua ammattitaitoista ja motivoitunutta henkilöstöä, ja myös siltä osin hanketta voidaan viedä luottavaisin mielin eteenpäin, jatkaa Plit.

Balticconnector liittää yhteen Viron ja Suomen maakaasuverkot 150 kilometriä pitkällä yhdysputkella, josta 80 kilometriä tulee kulkemaan meren pohjassa. Hanke valmistuu sopimuksen mukaan vuoden 2019 loppuun mennessä.

Allekirjoitustilaisuus Euroopan komission AV-palvelujen sivuilla

Euroopan komission tiedote (21.10) sopimuksen allekirjoittamisesta

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote (21.10) sopimuksen allekirjoittamisesta

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Herkko Plit, puh. 050 462 0788

Tiedote (pdf, 97 kt)