Euroopan komissiolta 187,5 milj. euroa Balticconnector-kaasuputken rakentamiseen

Euroopan komissiolta 187,5 milj. euroa Balticconnector-kaasuputken rakentamiseen

Euroopan komissio ilmoitti 15.7.2015 myöntävänsä Baltic Connector Oy:lle ja Elering AS:lle yhteensä 187,5 miljoonaa euroa tukea kahdensuuntaisen Balticconnector-kaasuyhdysputken rakentamiseksi Suomen ja Viron välille.  Tuki on 75 prosenttia hankkeen 250 miljoonan euron kokonaiskustannuksista.

– Tänään on Suomen energiamarkkinoiden kannalta historiallinen päivä ja annan täyden tuen Baltic Connector Oy:lle hankkeen toteuttamiseksi. Komissio on osoittanut tukensa Suomen kaasumarkkinoiden integraatiolle eurooppalaiseen kaasuverkkoon ja tämä antaa mahdollisuuden avata Suomen kaasumarkkinat kilpailulle, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn.

Balticconnector-kaasuputki mahdollistaa kaasun siirron Suomen ja Viron välillä. Kaasun siirto Suomen maakaasuverkkoon Viron kautta avaa Suomen maakaasumarkkinat kilpailulle. Se parantaa myös Suomen energiaturvallisuutta ja huoltovarmuutta.  Tällä hetkellä maakaasua tuodaan Suomen kaasuverkkoon ainoastaan Venäjältä.

Balticconnector on keskeinen yhteys, kun Suomen kaasuverkko integroituu EU:n yhteisiin kaasumarkkinoihin. Samaa tavoitetta tukevat myös Baltian kaasuinfrastruktuurin tehtävät investoinnit, jotka antavat Suomelle ja Virolle mahdollisuuden käyttää myös Latviassa sijaitsevaa maanalaista varastoa markkinoidensa tarpeisiin.

– Komission tänään tekemä tukipäätös on historiallinen ja mahdollistaa yhdysputkihankkeen toteutumisen vuoteen 2020 mennessä. Baltic Connector Oy ja Elering AS jatkavat hankkeen edistämiseksi sitä hyvää yhteistyötä, joka on vallinnut koko tukihakemusvaiheen ajan, toteaa Baltic Connector Oy:n hallituksen puheenjohtaja Herkko Plit.

Baltic Connector Oy ja Elering AS toimittivat Suomen ja Viron välisen kaasuputken hankevastaavina tukihakemuksen Euroopan komissiolle hankkeen rahoittamiseksi Verkkojen Eurooppa (Connecting Europe Facility, CEF) erillisrahastosta. Euroopan komissio myönsi jo aiemmin, joulukuussa 2015, kaasuputken suunnittelutöihin tukea 5,4 miljoonaa euroa.

Baltic Connecor Oy on Suomen valtion kokonaisuudessaan omistama yritys, joka perustettiin vuonna 2015 toteuttamaan Suomen osuutta Suomen ja Viron välille suunnitellusta kaasuputkihankkeesta.

Euroopan komission tiedote 15.7.2016: EU invests 263 million euros in energy infrastructure http://ec.europa.eu/energy/en/news/eu-invests-263-million-euros-energy-infrastructure

Lisätiedot:
Herkko Plit, Baltic Connector Oy:n hallituksen puheenjohtaja, puh. 050 462 0788