Joulupotpuri kuluneen vuoden saavutuksista

Joulukuussa on aika tehdä yhteenveto kuluneesta vuodesta. Niinpä myös Suomen ja Viron välille kaasuputkea rakentavan Baltic Connectorin vuosi on hyvä laittaa pakettiin muutamalla sanasella.

Päällimmäisenä mielessäni on, että onpa meillä mahtava tiimi, jossa jokainen on sitoutunut tekemään oman osuutensa. Olemme saaneet onnistumisia ja hanke on edennyt suotuisasti. Jokaisen urakoitsijan työntekijät ovat päässeet jokaisen työpäivän jälkeen terveenä kotiin rakkaidensa luokse. Näin vuoden päättyessä on hyvä luoda katse kuluneen vuoden merkittäviin aikaansaannoksiin.

Projekteissa on yleensä valmisteluvaihe, jolloin moni jo kiirehtii rakentamaan nähdäkseen konkreettisia tuloksia hankkeen etenemisestä. Maltti on tässä valttia. Jos rakentamistyöt aloitetaan liian aikaisin joko suunnitelmien ollessa keskeneräisiä tai lupien puuttuessa, päädytään helposti tilanteeseen, jossa rakentamisen kanssa ei voidakaan syystä tai toisesta edetä. Koko projektiohjauksemme kantava periaate on ollut se, että kuokka lyödään maahan vasta, kun on riittävä kypsyys toteuttaa rakennus- ja valmistustyöt loppuun saakka keskeytyksettä.

Vajaan kahden vuoden jakson aikana laadimme suunnitelmat detaljitasoa myöten valmiiksi. Hankimme hankkeen tarvitsemat luvat ja kävimme haastavia hankintaneuvotteluja. Pääosa niistä oli julkisia hankintoja, joiden maineena on venyttää aikatauluja mm. markkinaoikeuskäsittelyissä. Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty. Tuossa vanhassa sananparressa on kyllä viisauden alku myös isojen projektien hoitamiseen.

Alkuvuodesta valmistelut oli huolella tehty ja ensimmäiset puut alkoivat kaatua Inkoossa. Siitä vauhti on edelleen kiihtynyt. Kesäkuussa pääsimme hetkeksi juhlistamaan peruskiven muurausta, jossa oli ilo todeta Suomen ja Viron valtiovallan sekä Euroopan komission varaukseton tuki hankkeelle. On hienoa olla tekemässä yhteiskuntamme kannalta merkityksellistä hanketta, mutta samalla se velvoittaa meitä hoitamaan hommamme entistä paremmin. Tähän huutoon haluamme parhaan kykymme mukaan vastata.

Meriputken lasku merenpohjaan on hanketta hieman etäämmältä seuraavien näkökulmasta se isoin juttu. Vaihe on toki tärkeä, mutta silti vain osa kokonaisuutta. Putken laskua edeltää iso liuta valmistelevia töitä ennen itse asiaan pääsemistä. Suomenlahden merenpohja on hyvin epätasaista, ja jos jonkinmoista pohjan tasausta, räjäytystä ja kiven laskua on tehty. Hyvällä meiningillä on menty eteenpäin. Edessä ovat vielä viimeiset rock & rollit, eli kivenlaskut meren pohjaan. Ne hoitaa Rollingstone-niminen alus, joten homma kyllä svengaa. Sitä myöden pitäisi pöydän olla katettu putken laskulle ensi kesänä.

Inkoolaiset ja lohjalaiset ovat varmasti huomanneet, että seutukunnalla tapahtuu nyt tosissaan. Putkikourua on kaivettu, kallioita räjäytetty, putkia hitsattu ja osa kaivannoista jo täytettykin. On ollut tekemisen meininkiä, kuitenkin turvallisuus ja laatu edellä kaikissa vaiheissa. Syksyllä työmaa-arjen katkaisi hetkeksi kompressoriaseman harjakaisjuhla.

Rakentamista on jäljellä vielä vuosi, eikä missään nimessä pidä kuvitella, että homma on jo hoidettu. Työ jatkuu nöyrästi, vaikka olemmekin edenneet aikataulussa ja budjetissa. Baltic Connector huolehtii omalta osaltaan siitä, että suomalainen kaasumarkkina voidaan avata suunnitellusti vuoden 2020 alussa ja että kaasu voi tuolloin virrata putkessa Virosta Suomeen tai toisin päin. Kaasumarkkinan avaamiseksi on monella saralla tehty valtavasti töitä ja tulokset ovat näkyviä. Enää eivät ainoastaan asiaan täyspäiväisesti vihkiytyneet puhu kaasumarkkinasta, vaan siihen ovat heränneet konkreettisten toimenpiteiden myötä muutkin. Tukensa markkinaintegraatiolle ovat myös antaneet muut maat tekemällä investointipäätöksiä, jotka mahdollistavat sen, että Suomeen voidaan markkinoiden avauduttua tuoda norjalaista kaasua. Markkinan tulevaisuus ei ole enää pelkkää kuvitelmaa.

Kulunutta vuotta on leimannut ilmastonmuutoksen nouseminen kaikki elämänalueet läpäiseväksi keskustelunaiheeksi maailmanlaajuisesti. Meille hiilineutraalia yhteiskuntaa työllämme edistäville se antaa lisää pontta päivittäiseen työhömme. Oma visioni on, että rakennamme tulevaa energiasiirron alustaa tulevaisuuden vihreälle kaasulle.

Joulun aikaan on hyvä rauhoittua hetkeksi ja muistella lämmöllä taakse jäävää hienoa ”kaasuvuotta” samalla ladaten akkuja ensi vuoden haasteisiin. Jatkamme samalla innolla, ja toivottavasti vuoden kuluttua voimme juhlistaa valmista merenalaista siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Kiitos koko henkilökunnalle ja kaikille sidosryhmille kuluneesta vuodesta. Toivotan kaikille rauhallista joulua sekä onnea ja menestystä uuteen vuoteen.

DSC_0718

Herkko Plit
Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja