Joulupöytä on katettu – Suomen kaasumarkkinalle

Kiitollisuus, ylpeys ja innostus kuvaavat tämän hetken tunteita. Jouluhan on lähestymässä ja nuo sanat sopivat hyvin myös joulun odotukseen. Tosin tällä kertaa ajatuksissa oli ensisijaisesti meidän Balticconnector-hanke ja yhtiömme toiminta. Jouluun ehtii rauhoittua kotvan kuluttua. Nyt on hyvä hetki muistella mitä on tapahtunut matkan varrella.

Vuonna 2015 Baltic Connector otti ensimmäisiä haparoivia askeleitaan. Jätettiin hakemuksia komissiolle ja käytiin puhumassa yhdelle ja toiselle, että nyt lähtee hieno hanke käyntiin. Mikä tärkeintä, alusta alkaen uskoimme, että olemme tekemässä jotain tärkeää ja merkityksellistä ja siksi Balticconnectorista  tulisi  hieno hanke. Ensimmäinen ja tärkein askel menestykseen on siihen uskominen.

Komissiolta saatiin alkuponnistusten myötä 75%:n rahoitus. Ei muuta kuin hihat heilumaan oikein toden teolla ja kokoamaan ammattitaitoista projektiporukkaa. Rekrytointiprosessi oli mielenkiintoista aikaa. Rekrytointien osalta punaiseksi langaksi kiteytyi asenne – se ratkaisee aina. Saimme kasaan upean tiimin, joka oli päättänyt, että nyt tehdään tämä hanke valmiiksi, niin kuin on suunniteltu – loppuun asti. Varasimme aikaa riittävästi suunnitteluun ja mietimme tarkkaan miten hoidamme aina niin haasteelliset julkiset hankinnat. Varoimme iskemästä kuokkaa maahan liian aikaisin. Vihdoin helmikuussa 2018 päästiin liikkeelle urakkatöiden kanssa. Hitaasti, mutta varmasti ja suunnitelmien mukaan rakennustyöt alkoivat  edetä. Haasteita tuli eteen, kuten aina projekteissa, mutta meillä oli taskussa plan B ja C ja välillä piti pysähtyä ja miettiä miten nyt edetään. Ei pelätty haasteita ja uskallettiin edetä muutoksien kanssa. Normaalia projektielämää, toteaisivat meidän projektipäällikkömme.

Tämän vuoden kesällä oli vuoro laskea meriputki Itämeren pohjaan. Jokainen  yhtiössä tiesi, että nyt tehdään jotain ainutlaatuista ja historiallista. Asennus sujui hyvin ja kesäsäät suosivat. Edellisenä talvena olimme kokeneet riittävästi haasteita merisään kanssa, joten oli hienoa, että näinkin päin asiat asettuivat. Meriputki oli laskettu, maaputket alkoivat valmistua, kompressoriasemakin oli valmis lokakuussa. Kaasua, komisario Pepponen sanotaan laulussa ja niin meilläkin alkoi syksyllä käyttöönottotoimet, jotka päättyivät marraskuun lopussa, kun viimeinenkin putken pätkä oli täytetty kaasulla.

Olen erittäin ylpeä tiimistämme ja kaikista urakoitsijoista, joiden kanssa olemme hanketta toteuttaneet. Olimme kuin yhtä isoa perhettä. Monenkin projektiammattilaisen suusta on kuultu, että tämä on ollut parhaiten toteutettu hanke, jossa ovat olleet mukana. Tämä vetää nöyräksi ja samalla kiitolliseksi hienosta palautteessa alan ammattilaisilta.

Juhlistimme Balticconnectorin käyttöönottoa 11.12. Juhlaa kunnioittivat läsnäolollaan Suomen ja Viron presidentit Niinistö ja Kaljulaid sekä molempien maiden energia-asioista vastaavat ministerit Lintilä ja Aas. Komissiosta oli korkean tason edustus paikalla, puhumattakaan monista muista arvovieraista ja projektiin osallistuneista toimijoista. Olen erittäin kiitollinen siitä palautteesta mitä saimme hankkeen toteuttamisesta suunnitelmien mukaisesti – samalla myös juhlajärjestelyt saivat kiitosta.

Balticconnectorin matka on tullut tietyllä tavalla tiensä päähän. Rakentamistyöt on saatu valmiiksi ja kaasu on valmiina putkessa odottamassa vuoden vaihdetta, jolloin Suomen kaasumarkkina avautuu. Historiallinen hetki, jota on odotettu pitkään ja hartaasti eräissäkin piireissä. Ja mikä hienointa, syksyn aikana innostus avautuvaa kaasumarkkinaa kohtaan on hypännyt ylös kuin trampoliinista pomppien. Se lupaa hyvää toimivalle markkinalle. Ja alkuperäinen tarkoitushan oli luoda kaasuinfrastruktuuri, jotta kaasumarkkina voisi toimia.

Kaikki on siis valmista – joulupöytä herkkuineen odottaa – uuden kaasumarkkinan avautumista. Itse odotan innolla miten markkina lähtee toimimaan. Tiedän, että Gasgrid Finlandin väki on tehnyt hartiavoimin töitä, että markkina aukeaisi tehokkaasti. Työ jatkuu kiivaana tulevina vuosina. Odotusarvo on kuitenkin hyvä ja oikealla asenteella ja uskomisella tässäkin menestytään.

Kiitos omasta puolestani vielä kerran oman yhtiön henkilöstölle mahtavasta suorituksesta ja samalla toivotan kaikille mahdollisuutta rauhoittua kiitollisena, ylpeänä ja innostuneena joulun viettoon. Tästä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen.

DSC_0718

Herkko Plit
Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja