Kaasun ja uusiutuvan energian avioliitto on osa tulevaisuuden energiamurrosta

Kaasu on oiva vaihtoehto hiilen käytölle. Tästä lähes kaikki ovat yhtä mieltä– onhan maakaasun päästöt 40% pienemmät kuin kivihiilen. Sen jälkeen alkaa usein kuulua jonkinmoisia soraääniä, että se kaasu on kuitenkin fossiilinen polttoaine eikä uusiutuva energianlähde. Tämäkin on totta. Kaasusta pitää siis tehdä vihreämpää.

Maailma muuttuu tänä päivä nopeampaa kuin koskaan aiemmin. Myös energiajärjestelmämme tulee muuttumaan. Olemme vääjäämättä matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Miten matka sinne tulee menemään? Kellään ei ole tarkkaa kuvaa siitä – vielä. On kuitenkin tarkoituksenmukaista hahmottaa polku sinne niin, että meillä kaikilla esimerkiksi pysyy kotona sähköt päällä ja että voimme huoletta ladata kännyköiden jatkuvaa lataustarvetta huutavia akkuja. Yhden yön ihmetarinaa ei tähän saagan löydy.

Aurinko- ja tuulivoima ovat erinomaisia tapoja tuottaa energiaa. Haasteena Pohjoismaissa on se, että aina ei paista tai tuule. Tällöin on mahdollisuus paikata asia nopeasti kaasulla niin, että asiakkaat eivät ehdi hermostua sähköpulasta. Kaasuturbiini saadaan käynnistettyä erittäin nopeasti. Kaasu onkin uusiutuvan energian hyvin käyttäytyvä puoliso, joka auttaa ja tukee silloin kuin toinen ei jaksa yksin.

Teknologisessa mielessä tämä on jo nykypäivää ja voidaan toteuttaa heti. Maamme hallitus linjasi keväällä, että energiaverotusta muutetaan siten, että se suosii kaasun käyttöä ja sen kilpailukykyä. Verotusmuutos kannustaa myös luopumaan hiilestä ja lisäämään uusiutuvien käyttöä. Puhumme siis tuosta samaisesta avioliitosta.

Tämä ei riitä kovin pitkälle tulevaisuuteen. Meidän pitää jatkaa polkua kohti vihreämpää energiatulevaisuutta. Jos kerran aurinko ja tuuli ovat hyviä tapoja tuottaa energiaa, pitää niiden tuottama energia pystyä varastoimaan tehokkaasti. Muutetaan tuotettu energia synteettiseksi kaasuksi ja siirretään se kaasuverkostoa pitkin sinne missä sitä tarvitaan ja silloin kun sitä tarvitaan. Maailmalla puhutaan power-to-gas ratkaisuista.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja on syöttää biokaasua tai vetyä kaasuverkostoon. Näissä on tulevaisuus. Kaikki nämä ovat päästöttömiä vaihtoehtoja. Yhtäkkiä kaasuinfrastruktuuri, joka on rakennettu fossiilisia polttoaineita varten, toimiikin vihreän energian siirtoalustana. Hyvää tässä on, että tätä siirtymää voidaan tehdä vaiheittain. Ei pääse kännykän akut välillä tyhjentymään ja energiajärjestelmä pysyy kasassa. Kaasuinfrastruktuuri on siis tulevaisuuden energiansiirron alusta. Nykyisten sähkön siirtoverkkojen rinnalle saadaan toinen entistä kustannustehokkaampi vaihtoehto siirtää energiaa.

Energiantuotannon tulevaisuuden potentiaali on hajautetuissa energiajärjestelmissä. Nämä vaativat energiansiirtoa, jossa lisäarvo syntyy reaaliaikaista dataa hyödyntämällä. Tekoälyllä tulee olemaan myös merkittävä rooli energiansiirrossa. Tulevaisuudessa Pihtiputaan mummo voi myydä mökillä tuottamansa aurinkoenergian kännykkäsovelluksen kautta parhaimmin siitä maksavalle, ja sehän voisi olla pekingiläinen lastentarha, jossa juuri kaivataan kovasti sähköä iltapäivän iPad-pelihetkeen. Energiansiirto hoituu siis tulevaisuudessa yhä enemmän kaasuverkostoja pitkin.

Tekoäly ja reaaliaikainen datan hallinta tuovat lisäarvoa energiajärjestelmään ja kaasuverkosta puolestaan on se alusta, jossa tätä lisäarvoa luodaan. Kaasuverkosto alustana ja sen laaja hyödyntäminen on näkemys, jonka eteen me työskentelemme Baltic Connectorissa.

Haluamme ensin saada kilpailukykyiset kaasumarkkinat toimimaan ja tuoda suomalaisille markkinoille elinvoimaa ja kilpailukykyä nyt ja tulevaisuudessa. Balticconnector ja kaasuinfrastruktuuri ovat siis silta vihreään tulevaisuuteen.

DSC_0718

Herkko Plit
Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja