Oikealla asenteella askel kerrallaan kohti avointa kaasumarkkinaa

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä suomalaisessa sananlaskussa on hyvää ohjetta isojenkin projektien hoitamiseen. Aina se ei tosin riitä. Jokaisessa isossa hankkeessa tulee joitain haasteita vastaan ja silloin punnitaan projektiorganisaation kyky reagoida muutokseen: miten hyvin on varauduttu varasuunnitelmilla ja varasuunnitelmien varasuunnitelmilla sekä ennen kaikkea, millä asenteella asioihin pureudutaan. Taito määrää sen, mitä kykenee tekemään, motivaatio ratkaisee, mitä tekee ja asenteesta riippuu, kuinka hyvin sen tekee. Näin se menee elämässä ja on myös meidän hankkeessamme mennyt.

Tämän vuoden aikana suunnitelmat ovat muuttuneet konkreettisiin rakentamistuloksiin. On ollut ilo seurata ammattitaitoisten urakoitsijoiden tekemistä. Päivä kerrallaan on valmista syntynyt ja viime aikoina on voitu todeta useammankin rakennusvaiheen valmistuneen. Kaikkea tätä on valvonut ja ohjannut meidän erittäin ammattitaitoinen ja aikaansaava projektinohjausporukkamme sekä toimintaa on tukenut koko Baltic Connectorin mahtava henkilöstö. Asenne ratkaisee.

Merkittäviä askeleita otettu

Talven aikana haasteena oli putkenlaskun osalta Inkoossa, kun lunta ja vettä satoi vuorotellen. Tästä aiheutui ylimääräistä mielipahaa maanomistajille ja töiden uudelleenorganisointia. Aivan joka paikkaan emme ehtineet yhtä aikaa korjaamaan asioita – Kiitos maanomistajille ymmärryksestä ja hyvästä yhteistyöstä. Rakentavalla dialogilla selvisimme näistäkin haasteista, ja kevät oli jo suosiollisempaa aikaa putkenlaskulle.

Säiden armoilla oltiin myös merellä. Itämeri osoittautui haastavaksi meriputkenlaskun valmistelevien töiden osalta. Tuulta ja aaltoja piisasi – eipä ole merisäätä yhtä tiivisti tullut seurattua kuin viime talvena. Pääseekö työt jatkumaan vai joudutaanko odottamaan parempaa keliä? Päivä ja työvaihe kerrallaan valmistelutyöt kuitenkin valmistuivat maaliskuussa.

Toukokuun lopulla alkoi hankkeen kannalta isoin työvaihe – meriputkenlasku. Lorelayn lipuessa Inkoon edustalle kirjoitettiin pala suomalaisen energian historiaa. Ensimmäisen suomalaisen kaasuputken lasku mereen oli alkamassa. Suomen rannikon mataluus ja reitin kapeus sekä mutkaisuus asettivat kovat haasteet putkenlaskulle. Helpompaa olisi ollut laskea putkea tasaiseen pohjaan parin kilometrin syvyyteen valtameressä. Kelluvan putkitehtaan – näin voisi putkenlaskualusta kutsua – ammattitaitoinen reilun kahdensadan hengen väki teki kuitenkin hienoa työtä. Juhannuksen jälkeen - etuajassa - putki oli laskettu valmiiksi koko matkalle Viroon asti. Nyt työt merenpohjassa jatkuvat jälkitöillä.

Samanaikaisesti putkenlaskun kanssa saatiin myös maaputki hitsattua ja peitettyä. Samassa tohinassa taisi syntyä uusi hyvä kalapaikkakin inkoolaisille, kun Ingaskila-joen alituksen jälkeiset pengerrykset tarjoavat nyt oivan paikan narrata kaloja. Töiden edetessä, jopa hieman edellä aikataulua, moni maanomistajakin innostui, että pääsisivät käyttämään tiluksiaan putken kohdalla jo tänä kesänä. Valitettavasti tämä ei kaikkien osalta ole mahdollista. Tämä kesä ja syksy menee vielä töiden parissa, kuten olemme aiemmin indikoineet. Teemme kyllä kaikkemme, jotta työt saatetaan loppuun mahdollisimman nopeasti.

Myös kompressoriasemalla näyttää jo hyvin valmiilta. Heinäkuun alussa on vuorossa käyttöönottotarkastus ja rakennusvaihe on siten päättymässä.

Kaasu virtaa vuoden vaihteessa

Kun yksi jos toinenkin rakennusvaihe on saatu päätökseen, niin vielä on edessä syksyn aikana käyttöönottovaihe. Sekin tehdään turvallisesti ja ammattimaisesti loppuun asti. Toivottavasti kuitenkin sitä ennen jokainen ehtii nauttimaan Suomen suvesta ja ladata akkujaan syksyn haasteisiin. Purjehdustermein, yksi tärkeä legi on vielä edessä ennen kuin ollaan maalissa.

Kaiken mennessä suunnitelmien mukaan vuoden vaihteessa kaasu alkaa virrata Balticconnector-putkessa. Samalla aukeaa myös suomalainen kaasumarkkina. Me luomme perustan markkinan toimimiselle ja toivottavasti muut alan toimijat jatkavat työtä, jolla tavoite kilpailukykyisestä kaasumarkkinasta Suomessa saadaan toteutumaan. Asenne ratkaisee – aina.

DSC_0718

Herkko Plit
Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja