SuomiAreenassa palataan tulevaisuuteen – miten ilmastonmuutos ja energiamurros vaikuttavat sähkö- ja kaasuverkkoihin sekä elämiseen vuonna 2030?

Ilmastonmuutos ja energiamurros koskettavat meidän kaikkien elämää. Arkemme muuttuu, koskipa se asumista, ruokaa tai liikkumista. Digitalisaatio antaa vauhtia vähähiilisyydelle. SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa kuullaan, miten energia-ala vastaa hallitusohjelman haasteeseen olla hiilineutraali vuonna 2035.

Energiajärjestelmän vihreää tulevaisuutta tehdään nyt. Sähkön ja kaasun jakeluyhtiöt rakentavat ja kehittävät verkkoja uudeksi energiansiirtoalustaksi, joka mahdollistaa vihreän ja toimivan infrastruktuurin. Tulevaisuudessa verkoissa liikkuu fossiilisten polttoaineiden tilalla biokaasua tai synteettiseksi kaasuksi muutettua aurinko- ja tuulienergiaa. Energiamarkkina siirtyy jakamistalouteen ja aivan uudenlaiselle pelikentälle. Toimijoiden roolit tulevat muuttumaan ja meidän kaikkien pitää olla valmiita muuttumaan.

Uudet innovaatiot muuttavat ihmisten asumista, elämistä ja liikkumista merkittävästi. Asiakkaat osallistuvat aktiivisesti energian tuottamiseen: kodit tuottavat yhä enemmän sähköä uusiutuvista energialähteistä ja myyvät ylijäämäsähkön tai -kaasun takaisin verkkoon tai energiayhteisölle. Sähkö- ja kaasuverkkojen sekä energiamarkkinoiden kehityksestä ovat keskustelemassa tuleva tiede-, kulttuuriministeri Hanna Kosonen, Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny sekä Baltic Connectorin toimitusjohtaja ja World Energy Councilin varapuheenjohtaja Herkko Plit.

Tunnin toisen puolikkaan aikana keskustelemme asumisesta, liikkumisesta ja elämisestä vuonna 2030. Minkälaisia näkökulmia tähän löytävät vihreä ajattelija Tuuli Kaskinen, kuluttajatutkimuksen professori Eva Heiskanen, Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka sekä World Energy Councilin jäsenvaliokunnan puheenjohtaja Toivo Hurme.

Tule seuraamaan keskustelua kauppakeskus Puuvillaan 16.7. klo 11.30-12.30. Keskustelu striimataan, ja lähetystä voi seurata suorana MTV:n verkkosivulta.

 

SuomiAreenassa palataan tulevaisuuteen – miten ilmastonmuutos ja energiamurros vaikuttavat sähkö- ja kaasuverkkoihin sekä elämiseen vuonna 2030, 11.7.2019