Vihreään tulevaisuuteen kehittämällä energiaverkkoja kestävästi – Baltic Connector SuomiAreenalla keskustelemassa energiamurroksesta

Tänään tiistaina 16.7. SuomiAreenalla asiantuntijat kokoontuivat Paluu tulevaisuuteen 2030: energiamurros mullistaa koko elämämme -paneeliin keskustelemaan energiamurroksen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevaisuuden kaasu- ja energiaverkkoihin, asumiseen, liikkumiseen ja ruuantuotantoon.

Ensimmäisessä osiossa keskusteltiin energia-alan tulevaisuudesta, jossa keskustelijoina olivat tuleva tiede-, kulttuuriministeri Hanna Kosonen, Baltic Connectorin toimitusjohtaja Herkko Plit sekä Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Yhdeksi keskustelun aiheeksi nousi energiaverkot ja kuinka niiden vaiheittainen kehittäminen mahdollistaa systemaattisen ja kestävän siirtymisen kohti vihreää tulevaisuutta.

”Vihreään tulevaisuuteen edetään vaiheittain. Samalla kun siirrytään käyttämään yhä enemmän uusiutuvia energialähteitä niin meidän tulee varmistaa se, että sähköä saadaan tasaisesti ja toimitusvarmuus ei kärsi. Tässä kaasu on toimii niin sanotusti uusiutuvan energian hyvin käyttäytyvänä puolisona – kivihiiltä vähäpäästöisempi maakaasu tukee ja auttaa energian tuotannossa silloin kun toinen ei jaksa”, kertoo Herkko Plit, Baltic Connector Oy:n toimitusjohtaja.

Herkko Plit näkee myös, että kaasuverkoista tulee tulevaisuudessa nykyisten siirtoverkkojen rinnalle toinen entistä tehokkaampi vaihtoehto siirtää energiaa.

”Kaasun tulevaisuus on vihreä. Muuttamalla esimerkiksi auringosta ja tuulesta tuotettua energiaa synteettiseksi kaasuksi voidaan näistä tuotettua energiaa varastoida tehokkaasti ja siirtää kaasuverkkoja pitkin sinne minne niitä tarvitaan. Näistä puhutaan myös power-to-gas -ratkaisuna. Myös biokaasu ja vety ovat vihreitä ratkaisuja, jotka tulevaisuudessa virtaavat kaasuverkkoja pitkin”, visioi Herkko Plit.

Keskustelun toisessa osassa keskiössä oli eläminen tulevaisuudessa – miltä muun muassa asuminen, liikkuminen ja ruuantuotanto näyttää vuonna 2030. Näiden teemojen osalta keskustelivat vihreä ajattelija Tuuli Kaskinen, kuluttajatutkimuksen professori Eva Heiskanen, Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka sekä World Energy Councilin jäsenvaliokunnan puheenjohtaja Toivo Hurme.

Paluu tulevaisuuteen 2030: energiamurros mullistaa koko elämämme -keskustelun tallenteen voi katsoa MTV:n verkkosivulta. (https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-33001006006/paluu-tulevaisuuteen-2030-energiamurros-mullistaa-koko-elamamme-1114331)

Lisätiedot:
toimitusjohtaja, Herkko Plit, puh. +358 50 4620 788

Vihreään tulevaisuuteen kehittämällä energiaverkkoja kestävästi Baltic Connector SuomiAreenalla keskustelemassa energiamurroksesta 16.7.2019