Baltic Connector har förvärvt en kompressor i en betydande upphandling

Balticconnector-gasledningsprojektet fortsätter tidtabellsenligt i och med upphandlingen av kompressorn. På måndag 16.10 undertecknades med Thermodyn S.A.S, del av Baker Hughes GE bolaget, ett avtal om kompressorenhetens leverans och montering. Värdet av upphandlingen är ca 5 miljoner euro vilket omfattar även kompressorenhetens apparater, d.v.s. den integrerade kompressor-elmotorapparaten, frekvensomvandlaren, transformatorn och automationssystemet. Kompressorn används för att reglera gastrycket i förhållande till gasens aktuella överföringsbehov.

”Det är frågan om projektets första betydande anskaffning i form av en officiell upphandling. Upphandlingen är viktig också med tanke på att vi hålls i tidtabellen,” säger Baltic Connector Oy:s verkställande direktör Herkko Plit.

Kompressorn kommer att levereras till arbetsområdet i Ingå i mars 2019 och drifttagningen planeras att äga rum under hösten 2019. Kompressorns kapacitet är 300 000 mN/h och maximala arbetstryck 80 bar. Under topprestanda behöver kompressorn ca 6 MW elektrisk effekt.

”Upphandlingen av kompressorn har central betydelse för projektet eftersom infrastrukturen och de övriga apparaterna i kompressorstationen byggs runt kompressorn. Den upphandlade kompressorn baserar sig på senaste High Speed-teknik med utsläppsfri drift och som möjliggör större driftsområde och lägre brukskostnader,” berättar Baltic Connector Oy:s projektdirektör Tom Främling.

Baltic Connector Oy är ett statsbolag som grundades år 2015 för att förverkliga Finlands andel av Balticconnector-gasledningen, som byggs mellan Finland och Estland. När Balticconnector är färdigt förenar det gasnäten i Finland och Baltikum samt möjliggör öppnandet av gasmarknaden i Finland. Projektet är till 75 procent finansierat av EU och avsikten är att det ska vara slutfört till 2020.

 

Ytterligare information:
verkställande direktör, Herkko Plit, tfn. +358 50 4620 788
projektdirektör, Tom Främling, tfn. +358 50 326 2918

 

Baltic Connector har förvärvt en kompressor i en betydande upphandling, 17.10.2017