Installationen av Balticconnector havsledning inleds

Installationen av havsledningen för den finsk-estniska gasledningen Balticconnector inleds idag. De förberedande arbetena för havsledningen slutfördes år 2018, och nu är havsbottnen redo för installationen av rörledningen.

Alla havsledningar – mer än 6 400 i antal och sammanlagt 36 000 ton i totalvikt – har anlänt till Paldiski hamn från Grekland. Fartyget Lorelay som installerar havsledningarna anlände till Paldiski hamn 16.5.2019 och seglade därifrån vidare till söder om Skämmö i Ingå. Havsledningens installationsarbete inleds idag, 20.5.2019, och installationen kommer att framskrida mot Estland med en hastighet på 2–3 kilometer per dag.

”Havsledningen är en väsentlig del av Balticconnector-ledningen, och vi är nöjda över att kunna inleda ledningsinstallationen som planerat”, säger Tom Främling, projektdirektör vid Baltic Connector Oy.

Insatsarbetet efter rörläggningen kommer att inledas i juni och fortskrida parallellt med rörläggningsarbetet. Installationen kommer att vara färdig i juli, efter vilket havsledningen ännu ska undergå tryckprov och därefter torkas och anslutas till landledningarna i Finland och Estland.

”Det är ett nöje att konstatera att vårt projekt framskrider tidtabellsenligt. Anslutandet av havsledningen till landledningarna i Finland och Estland kommer att koppla ihop projektets alla byggarbetsplatser samt utmärka integrationen av Finlands och Estlands gasmarknader. Slutförandet av denna projektfas kommer att säkerställa öppnandet av Balticconnector-rörledningen och sålunda även öppnandet av gasmarknaden i Finland i början av 2020”, säger Herkko Plit, verkställande direktör vid Baltic Connector Oy.

“Från och med idag kan jag garantera att vi uppnår målet som Elering angav under skaffandet av det estniska gasöverföringsnätverket om att öppna den finsk-baltiska gasmarknaden år 2020. Detta medför högre försörjningsberedskap, en effektivare marknad och sannolikt bättre priser för konsumenterna”, säger Taavi Veskimägi, ordförande och verkställande direktör vid Elering AS.

Byggarbetet för landledningens delar i Finland har framskridit som planerat. Svetsarbetet för landledningen kommer att bli färdigt inom juni med mekanisk fullbordande inom augusti. Även byggarbetet av Ingå kompressorstation framskrider enligt planerna med mekanisk fullbordande i augusti. Provdrifterna med gas inleds i september och landledningarna i Finland kommer att vara färdiga för kommersiell drift i december 2019.

Byggandet av Balticconnector-landledningen i Estland har framskridit tidtabellsenligt, med 92 % av svetsarbetet och 90 % av insulationsarbetet fullbordat och 34 kilometer av rörledning schaktad. Byggandet av Paldiski och Puiatu kompressorstationerna har inletts. Den nuvarande utvecklingen tillåter drift med reducerad verksamhet redan i början av 2020.

 

Ytterligare information:

Herkko Plit, verkställande direktör, Baltic Connector Oy, tfn. +358 50 4620 788
Taavi Veskimägi, ordförande och verkställande direktör vid Elering AS, tfn. +372 7151 222
Tom Främling, projektdirektör, Baltic Connector Oy, tfn. +358 50 3262 918

Installationen av Balticconnector havsledning inleds, 20.5.2019